Sinisilmäisyys
Kaikki lapset ovat syntyessään sinisilmäisiä. Sinisilmäisyydellä viitataan hyväuskoisuuteen. Lapsella se merkitsee sitä, että hän uskoo kaiken, mitä hänelle sanotaan.
Kaikissa asioissa se ei aikuisen maailmassa ole viisasta, mutta suhteessa Jumalaan, Jeesus ylistää lapsen uskoa. Meidän tulisi uskoa lasten tavoin Jumalaan, hänen sanaansa.
Enkelitaulu, jossa lapset vaarallisella metsätiellä
Monessa kodissa on lastenhuoneessa taulu, jossa kaksi toisistaan turvaa hakevaa lasta ovat synkässä metsässä ylittämässä ränsistynyttä siltaa. Vaikka enkeli vartioi taustalla, katsoja tulee surulliseksi näiden lasten puolesta:
– Kestääkö silta (kestääkö elämän silta)
– Osaavatko he kotiin
– Enkeli kuitenkin varjelee näitä lapsia. Mitään ei tapahdu Jumalan tietämättä.
Matka, jota lapset tekevät on elämän matka. Tiedämme, että elämänpolku on joskus vaarallinen ja liukas. Lapset tarvitsevat aikuisen heitä vartioimaan ja varjelemaan. Tuo kuva viestii meille myös sen, että on olemassa maailma, joka ei ole meille silmin nähtävä, vaan se on näkymätön maailma, Jumalan ja hänen enkeliensä maailma, ikuinen ja katoamaton. Se on myös uskon ja anteeksiantamuksen maailma.
Tarttumisote
Vastasyntyneillä on joitakin erikoisia refleksejä. Yksi niistä on tarttumisote. Kun sormen vie lapsen kämmenen läheisyyteen, lapsi puristaa siitä voimakkaasti. Puristus saattaa olla melko voimakas. Se hämmästyttää, sillä lapsi muuten on aivan voimaton. Ei jaksa edes päätään vielä kannatella.
– Puristusotteen viesti: Älä jätä minua. Minä en selviä vielä yksin.
– Kasteessa me synnymme Jumalan lapsiksi. Mutta meidän puristusotteemme aikuisina tuntuu lipsuvan tai olemme tarttuneet kaikkeen muuhun kuin Jumalaan.