Kastepuheita 5

Kirkkovuosi
Adventti – kynttilöitä sytytetään, valon määrä kasvaa Kristuksen saapumisen edellä. Sytytämme tänään myös toisenlaisen kynttilän, kastekynttilän. Se kertoo myös Kristuksen saapumisesta. Valo on syttynyt lapsen sisimpään. Se on nyt Jumalan huone, jossa hänen henkensä valaisee.

Joulu – kaste on oikeastaan pieni joulu lapsen sisimmässä, Kristus syntyy lapsen sydämessä, kun hän saa Jumalan Hengen.

Loppiainen – idästä tuli tietäjiä tähden ohjaamana pientä lasta katsomaan. He toivat lahjoja tullessaan. Jeesus lapsessa valo oli syntynyt maailmaan. Tänään on tultu myös kaukaa lasta katsomaan ja lahjoja tuomaan.

4. sun loppiaisesta – Jeesus nukkuu veneessä myrskyssä. Kun ihminen syntyy, hän astuu oman elämänsä veneeseen. sillä veneellä on tarkoitus seilata elämän merellä. Elämän meressä on myrskyjä. Niiltä ei voi välttyä. Kaste on sitä, että Jeesus astuu meidän elämämme veneeseen

Mikkeli – Raamatun enkelit ovat voimakkaita ja pelottaviakin. Ihminen enkelin kohdatessaan tuntee itsensä usein hyvin pieneksi ja vähäpätöiseksi enkelin voiman rinnalla. Yksi Raamatun enkeleistä on Mikael. Se merkitsee suomeksi: ’Kuka on niin kuin Jumala’. Jumala on suurempi kaikkea, mutta siitä huolimatta hän ottaa pienen ja heikon suojelukseensa. Hän tulee hyvillä lahjoillaan tämän lapsen elämään.

Helluntai – Pyhän Hengen vuodattaminen. Kasteessa lapsi saa Pyhän Hengen.

Pääsiäisaika – meidät kastettu Kristuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen, liitetty suurien pelastustekojen yhteyteen

Kynttilänpäivä – vanha Simeon nostaa Jeesuslapsen syliinsä ja sanoo: ”Nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä, niin kuin olet luvannut. Minun silmäni ovat nähneet sinun pelastuksesi, jonka olet kaikille kansoille valmistanut, valon, joka koittaa pakanakansoille”. Kaste on myös eräänlainen kynttilänpäivä, joka kertoo meille samasta valosta, kuin se, mitä Simeon näki. Kastekynttilä symbolina kertoo tästä valosta. Jumala on valo, hänessä ei ole pimeyden häivää. Luonnostaan me ihmiset elämme pimeydessä, mutta kasteessa lapsesta tulee valon lapsi. Hänet otetaan Jumalan valkeuden ja rakkauden piiriin. Mutta kaste velvoittaa meitä myös seuraamaan Jeesusta valkeuden tiellä.

Marian ilmestyspäivä – Maria sai kutsun tai kutsumuksen tulla Jeesuksen äidiksi. Kasteessa me saamme kutsun Jumalalta Jeesuksen oppilaaksi. (Ota pyhä ristinmerkki otsaasi ja rintaasi todistukseksi siitä, että ristiinnaulittu ja ylösnoussut Herra Jeesus on sinut lunastanut ja kutsunut opetuslapsekseen). Samalla voi pohtia kutsumuksen luonnetta yleensä ja sitä mitä tästä lapsesta tulee, minkälainen mahtaa olla hänen kutsumuksensa. + Kutsumuksessa kaksi osaa: a) meitä kutsutaan tehtävään, mutta b) meitä kutsutaan ennen kaikkea yhteyteen Jumalan kanssa. Sitä kaste myös on – yhteyden solmimista, liitto Jumalan kanssa etc.

Juhannus – kun Johannes kastajalle oltiin nimeä antamassa, enkeli-ilmestysten ja tunnusmerkkien tähden ihmiset paikalla arvuuttelivat mielessään, mitähän tästä lapsesta tulee. Mekin mietimme, mitä tästä pienokaisesta tulee

Kastekynttilä

Jeesus sanoo: Minä olen maailman valo. Jeesus tuo valon ja elämän, sellaisen, joka kestää.

Kynttilän valo on kaunis ja pehmeä. Se on heiveröinen valo. Jokainen lapsikin tietää, että sellaisen on helppo puhaltaa sammuksiin (sikäli kuin osaa puhaltaa). Heiveröisenä valona se voi kuvastaa myös uutta ja avutonta elämän alkua. Nykyajan sähkövalojen maailmassa se on viesti jostakin aidosta ja pilaantumattomasta. Lapsi on vielä myös viaton ja ansaitsee elämälleen parhaan mahdollisen alun. Lasta on siksi varjeltava. Kynttilän liekki on vaarassa sammua, jos vähäinenkin tuulenvire sen puhaltaa sammuksiin. Kynttilää on vartioitava.

Mutta vähäinenkin kynttilän valo loistaa pimeässä. Sen huomaavat kaikki ja se on hyvin kaunis katsella. Kynttilän lämpö viestii rukouksen lämmöstä ja valo Jeesuksen valosta. Ihmisen silmään Kristus-valo on heikkoa valoa, mutta se on lopulta valoa, joka voittaa kaiken pimeyden. Tähän jumalalliseen valoon, jumalalliseen elämään meidät kasteessa liitetään.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s