Kastepuheita 7

Kaste – siemen (Ps139:16)
Kastetta voi verrata siemeneen, joka sisältää kaikki elämän mahdollisuudet. Se tarvitsee silti kasvaakseen maata ja hoitoa eli kristillisen kodin ja seurakunnan. Vettä = rukousta. Lisäksi valoa ja lämpöä eli Jumalan ja ihmisten rakkautta.

Exodus
Kaste on merkki siitä, että emme enää ole pahojen valtojen tai voimien vankeudessa. Israelin kansalle pako Egyptistä Punaisen meren halki tuli merkiksi vapaudesta, siitä että he nyt matkasivat kohti uutta luvattua maata. Kasteesta samoin alkaa kristityn taivasmatka. Maallinen vaellus voi olla vaivalloista monella tavalla, mutta sekä toivo, että muisto pitää meidät tiellä.

Kaste on pursi
Kaste on laiva, jonka varassa pelastumme. Vanhan testamentin esikuvana on Nooan aikainen vedenpaisumus. Silloin vesi hukutti maailman. Nooa kuitenkin pelastui arkissa. Silloinen maailman hukkuminen on esikuva sille, että synti hukutetaan kasteessa. Nooan pelastuminen taas sitä, että kasteen purressa ihminen tulee autuaaksi. Kaste on armon vedenpaisumus, kun Nooan aikana se oli vihan vedenpaisumus.

Nimi kirjaan
Kasteen yhteydessä on aina myös joitakin tärkeitä papereiden täyttämisiä. Lapsi otetaan väestökirjanpitoon ja seurakunnan rekisteriin. Sinne kirjoitetaan lapsen nimi, jonka vanhemmat ovat lapselle antaneet. Usein myös perheraamattuun kirjoitetaan kastetun lapsen nimi. – Myös taivaan kirjaan, elämän kirjaan kirjoitetaan nimi.

Kaste Harjavallan kirkossa (veripisara)
Olemme tulleet Harjavallan Kaikkien autuuksien kirkkoon kastamaan teidän pienokaistanne. Kastemalja, jonka ääressä kaste tapahtuu, ansaitsee hetkeksi huomiomme. Kun katsotte maljaan sisälle, näette maljan pohjalla välkehtivän ristin keskellä punaisen kiven. Se kuvastaa Jeesuksen veripisaraa. Kaste liittää meidät siihen tapahtumaan, joka näkyy alttarin takana olevassa krusifiksissa. Jumalan uhrautuva rakkaus. Hän pelastaa meidät iankaikkiseen elämään, oman elämänsä kautta.

Kaste Harjavallan kirkossa (elämän matka)
Olemme tulleet Harjavallan Kaikkien autuuksien kirkkoon kastamaan teidän pienokaistanne. Kastemalja on sijoitettu tänne kirkon etuosaan saatto-oven viereen. Elämän alku ja sen päättyminen hänen siunauksensa varassa ovat tuotu lähelle toisiaan. Elämä on hauras. Vain Jumalan siunauksen varassa se saa kestävän pohjan, vain yhteydessä Jumalaan ihminen löytää elämälle tarkoituksensa.

Kaste Harjavallan kirkossa (Kaikkien autuuksien kirkko)
Olemme tulleet Harjavallan Kaikkien autuuksien kirkkoon kastamaan teidän pienokaistanne. Kirkon nimi tulee Jeesuksen vuorisaarnasta. Puheessaan Jeesus opetti paljon siitä, mitä hänen seuraamisensa merkitsee. (mm. isämeidän rukouksen).

Kaste merkitsee sitä, että ihmisestä tulee Jeesuksen oppilas, opetuslapsi. Tämän jälkeen elämän tie saa suunnan Jeesuksesta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s