Kastepuheita 1

Lastenevankeliumi

Tavallisin kastepuheeni viimevuosina on pitänyt esillä vapaasti kerrottuna mm. seuraavia asioita:

Se mitä evankeliumissa kuulimme tapahtuu pienessä muodossa myös tänään. Vanhemmat ovat tuoneet lapsensa siunattavaksi tässä kasteessa. Siunaus ei ole papin antama siunaus, vaan siunaus on tulee Jeesukselta.

Me uskomme kirkossa, että Jeesus on noussut kuolleista. Hän elää seurakuntansa keskellä. Hän on sanonut, että siellä missä kaksi tai kolme on koolla hänen nimessään, siellä hän itse on läsnä heidän keskellään. Olemme kokoontuneet Jeesuksen nimessä. Jeesus itse on täällä vaikka emme häntä näe. Siten myös tämä pienokainen on tuotu Jeesuksen siunattavaksi, hänen syliinsä.

Kummit ovat tuoneet lapselle lahjoja, mutta lahja jonka Jumala lapselle antaa on kaikkein tärkein ja ihmeellisin. Hän saa Pyhän Hengen. Pyhä Henki tulee lapseen asumaan, sen perusteella hän tulee seurakunnan jäseneksi ja taivaan valtakunnan kansalaiseksi, Jumalan perheväkeen kuuluvaksi. Kasteen perusteella lapsi saa kutsua Jumalaa omaksi taivaalliseksi isäkseen.

Pyhä Henki on se, mistä Jumala tuntee omansa. Jeesus on hyvä paimen ja me olemme hänen lampaansa. Onko joku teistä nähnyt lampaita? Oletteko huomanneet niillä korvissa jotakin? Niillä on korvamerkki. Korvamerkistä voidaan tarkastaa, kenen laumaan lammas kuuluu. Kasteessa meidät korvamerkitään Jumalan lammaslaumaan.

Kummien tehtävä on lisätä yksi nimi iltarukoukseen.

Vesi – Elämän vesi
Ilman vettä ei ole elämää. Ihminen tarvitsee vettä elääkseen. Samoin kasvit. Mikään ei kasva ilman veden voimaa. Elämä alkaa vedestä. Ihminen viettää ensimmäiset yhdeksän kuukautta (9) lapsiveden ympäröimänä.

Meren äärellä elävät tietävät, että vesi voi olla pelottava ja vaarallinen, mutta heillekin vesi / meri on ollut ravinnon ja elannon lähde kalastuksen myötä. Vesi on ollut elämää antavaa vettä.

Kastevesi on myös elämän lähde ja elämää antavaa vettä. Siinä annetaan lahjaksi iankaikkinen elämä.

Ristinmerkki – kasvoihin ja rintaan
Risti ei ole kuoleman, vaan elämän merkki. Uskomme on ylösnousemususkoa ja siksi juuri kastamme tämän lapsen, että hänkin pääsisi osalliseksi iankaikkisesta elämästä, siitä uudesta elämästä, jonka Jeesus meille lahjoittaa

Elämän taidot
– Mitä lapsi osaa? Toki lapsi osaa jo jotakin. Itkeä, syödä ja nukkua.
– Mitä hän ei osaa? On paljon sellaisia asioita, joita aikuiset osaavat, mutta lapsi ei vielä osaa. Kengän nauhojen solmimisesta polkupyörällä ajamiseen (esimerkkejä). Lapsen suuri tehtävä ja haaste on kehittyä ja kasvaa elämän taitoja hallitsevaksi ihmiseksi. Se on lapsesta mieluisaa, mutta joskus tietysti vaikeaa ja turhauttavaa, koska kaikkea ei opi nopeasti eikä helposti.
Yhdessä asiassa lapsi on kuitenkin esikuva kaikille aikuisille: Hän osaa ottaa vastaan kaiken avun, joka hänelle tarjotaan, rakkauden ja huolenpidon.
– Kasteessa Jumala antaa myös jotakin. Jotakin sellaista, minkä lapsi osaa hyvin ottaa vastaan.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s