Kastepuheita 8

Kaste on liitto
Mitä liitto on tai liittoutuminen? Mikä on liiton merkkinä. Avioliitossa merkkinä on sormus. Nooalle sateenkaari ja Abrahamille ympärileikkaus. Meidän liittomme Jumalan kanssa tapahtuu vesikasteella. Se on merkki sille, että Jumala pesee meidät puhtaaksi.

Tulevaisuus
Pieni lapsi kääntää isojen ihmisten katseet tulevaisuuteen. Kun perheeseen syntyy lapsi, vanhemmat alkavat ajatella tulevaisuuden kysymyksiä ehkä enemmän kuin muuten ajattelisivat. Mietimme sitä, millainen on se maailma, jossa lapsemme tulevat elämään. Mielessä on toisaalta iloa mutta toisaalta myös huolta. Kun vanhemmat tuovat lapsen kasteelle, he luovuttavat hänet Jumalan huolenpidon alaiseksi. Voimme luottaa siihen, että tulevaisuus ei sittenkään ole pelkästään ihmisten varassa. Jumala, joka on kaiken luonut, voi antaa läsnäolonsa ja tuoda turvallisuuden tunnetta jokaiseen päiväämme. Hän voi antaa voimia ja rohkeutta kohdata vaikeatkin asiat elämässä. Siksi tässä kastejuhlassa toivonkin, että päällimmäiseksi nousisi huolten sijaan ilo. Ilo lapsesta, ilo Jumalasta, joka ottaa lapsen rakkautensa piiriin.

Omenapuu – Mä taimi olen sun tarhassas
Mennessäni kastekotiin huomasin, erään miehen tuovan lahjaksi lapselle omenapuuntainta. Tarkoitus oli, että puu istutetaan lapsen kastepäivänä. Vaikka huomenna tulisi maailmanloppu, niin tänään istutan omenapuun. Tällainen lause kuvaa elämää, joka on juurtunut syvälle uskon ja toivon maaperään. Se kuvaa lämmintä luottamusta siihen, että Jumala pitää meistä huolen. Me saamme elää pelkojenkin keskellä Jumalaan turvautuen. Elämme niin, että omalta osaltamme edesautamme elämää ylläpitäviä toimia, rakennamme tulevaisuutta ja elämme tätä hetkeä. Sellainen elämä on tarpeen varsinkin tänään, kun teillä on pieni ihmisen taimi hoidettavana.

Kasteen symbolit
Kasteeseen liittyy neljä symbolia: vesi, ristin merkki, kynttilän valo ja valkoinen vaate. Jokainen näistä kuvaa omalla tavallaan sitä, mistä kasteessa on kysymys. Kastevesi muistuttaa kahdesta asiasta. Vesi tyydyttää janon tarpeemme. Toiseksi vettä käytetään puhdistautumiseen. Kastevesi tyydyttää iankaikkisen elämän janon. Kasteena vesi pesee ja puhdistaa meidät. Valkonen vaate merkitsee puhtauden pukua. Meidät puetaan taivasvaatteeseen. Ristinmerkki, mikä tehdään kastettavan otsaan ja rintaan, muistuttaa meitä siitä, mihin tämä liitto perustuu: Jeesuksen uhri- ja sovituskuolemaan. Lopuksi meille loistaa kynttilässä valkeus, jonka alkuperä on Jumalan kirkkauden valtakunnassa. Iankaikkisen elämän liekki on syttynyt kastetun sisimmässä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s